2013. szeptember 16., hétfő

Kirucc

Kedves barátnőm, ha meg akar győzni egy könyv vagy egy író nagyszerűségéről, soha nem átall gerilla módszereket alkalmazni, amelyért különben mindig hálás vagyok, mert kiváló az ízlése, noha az enyémtől eltérő. Így ismertem meg Szabó Magdát és neki köszönhetem Anna Gavaldát is. Barátnőm aljas módszerei közé tartozik ugyanis a szülinapi ajándékozás, így idén a Kis kiruccanással lepett meg, mondván hogy mi is négyen vagyunk testvérek, mint ebben a kisregényben, így talán még jobban fog tetszeni.
Nos, Teri, elárulom: minden sorát élveztem ennek a kis könyvnek! Gavalda világa mindig gyógyhatású, különösen a múlt heti, zaklatott időszakban erőteljesen fejtette ki efféle hatását. Mert mitől is olyan vonzó Gavalda világa? Szereplői mind jópofák, még a negatív figurákban is megcsillan valami humoros és jóságos vonás, ami miatt szívünkbe zárjuk őket. Pattogós, karakteres párbeszédeket olvashatunk könyveiben, minden különösebb körítés nélkül, stílusa olyannyira ízes és poénos, hogy a lapokat csak falni lehet. Aztán ott vannak a nagyszerű képzőművészeti leírásai, ebben a könyvében is főleg az építészetről olvashatunk, de van itt zene (Björk!) és grafika is - ezekkel a kis leírásokkal mindig valamiféle  ódon és nagyon (nem tudok jobb szót) europid hangulatot teremt. És akkor nem szóltam a fűszeres, illatos, nagy zabálások fölfestéséről, amelyektől garantáltan összefut a nyál a szánkban.
Gavalda könyveiben mindig központi fontosságú a közösséghez, a családhoz, a barátokhoz való visszatérés, a lemondás az anyagi javakkal kecsegtető, de túlhajszolt és üres életformáról, amely helyett az egyszerű, esztétikai élményekben gazdag, közösségi életet kínálja, melynek  a nehézségeit is bemutatja.
A Kis kiruccanás négy testvér összetalálkozása egy esküvő apropóján, négy különböző karakter, mégis összeköti őket a nagy, zamatos gyerekkor, a közös zenei élmények és talán egyfajta már épp múlóban lévő dacosság a világ ellen. Fiatal harmincasok, akiket hamarosan talán bedarál az élet, de előtte még kiruccanak és kacagnak egy nagyot. A könyvet egyszerűen mindenkinek csak ajánlani tudom:  sodró lendületű, egy szuszra olvasható és nagyon vicces.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése