2013. szeptember 15., vasárnap

Kevesebb pátoszt és több áldozatot!

Aki látta a Legyetek jók, ha tudtok c. filmet, talán emlékszik a jelenetre, amikor Loyolai Ignác szigorú tekintettel vonja kérdőre a szentelvíztartó mellett Néri Fülöpöt. A szenteltvíztartóban ugyanis papírhajócskák ringanak, Fülöp pedig a maga módján válaszol: „Nem az a bűn, hogy papírhajók vannak a szenteltvíztartóban, hanem hogy Ignác atya elsüllyesztette őket.”
Humor, kedvesség, állhatatos szeretet a gyermekek iránt, a legkisebbek istápolása és kitartás hitben és reményben – ez nemcsak Néri Fülöpöt jellemezte, hanem egy ma élő magyar ferences szerzetest is, Böjte Csabát, akinek Kevesebb pátoszt és több áldozatot! c. könyvét megilletődve és megneszülve olvastam végig.
Böjte Csaba 1993-ban leverte a lakatot a dévai ferences kolostor megrozsdált kapujáról és megnyitotta azt a csellengő, hontalan gyerekek előtt, célul tűzte ki szeretetben való nevelésüket, magyar szóra tanításukat, identitásuk megerősítését. És hogy mennyire Isten áldása van munkáján bizonyítja, hogy ma már tizenegy gyermekvédelmi otthona van a szórványban élő erdélyi magyar gyerekeknek.
A kötet írásokat tartalmaz Böjte Csabától, interjúkat, cikkeket, karcokat, leveleket – nagy részük elszomorító képet fest az erdélyi magyarok elszeparáltságáról, borzasztó szegénységéről és kilátástalanságáról, a tomboló kommunizmus ígéretei a bányákhoz csábították őket, hogy aztán ott rekedjenek az ötemeletes, bűzlő, hideg panelekben, ahol a lépcsőház emberi ürüléktől szaglik és csak a reménytelenség kézzelfogható. Ebbe a sötétségbe lépett be Böjte Csaba, aki soha bele nem törődve a kudarcokba, töretlen hittel ölelte magához a szurtos lurkókat, hogy életüket helyes mederbe terelje.
De sok tennivaló akad még, segíteni lehet imával, időnk odaszánásával, látogatásokkal, a gyermekek üdültetésével, önkéntességgel vagy keresztszülőséggel is. A lehetőségek adottak: http://www.devaigyerekek.hu/news/news_82.html
Böjte Csaba csütörtökön itt lesz Szegeden, új könyvéről beszélget vele Marton Árpád. A programról részletesen itt: http://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/?p=126

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése