2013. szeptember 16., hétfő

Jól rejtsd el a boldogságod, ha bánatos vagy...


Az első Murakami-regényem, Karácsony előtt egy nappal, nem is tudom, legszívesebben egyetlen sort írnék róla, ami arról szólna, hogy nem értem. Helyette most írok róla hosszabban, hogy például, miért nem értem A határtól délre, a naptól nyugatra c. könyvet, illetve hogy mindezek ellenére miért is nem tudtam letenni.
Egyrészt arról van szó, hogy nem szeretem azokat a könyveket, amelyek azt állítják, hogy az élet értelme és boldogsága egy másik emberben található, különösen nem hiszem el, ha ezeket az embereket az úgynevezett szerelem köti össze. Mondjuk Murakami javára legyen írva, hogy Hadzsime, a főhős élete olykor álomszerű, jazz-es ködbe olvad, amitől az a benyomásunk támadhat, hogy az a bizonyos nagy-nagy szerelem, mely a gyermekkori idillt követően a harmincas évek derekán visszaköszönni látszik, csupán egy álom vagy kényszerképzet. Viszont mintha egyben azt is állítaná az író, hogy végeredményben ez tökmindegy - az ember akkor is mélabús lesz tőle, üresnek érzi az életét a szenvedélyes szerelem nélkül és öngyilkossági gondolatok fogannak meg fejében esős hajnalokon, ha pusztán ábrándozik egy olyasfajta szerelemről, mint amilyen Hadzsime és Simamotó kapcsolata.
A regény tulajdonképpen Hadzsime életéről szól, ami szerintem egyáltalán nem érdekes, szinte csak a nőkhöz fűződő kapcsolatait ismerjük meg, pedig sokat olvas, de csak egy könyvről tudunk meg valamicskét - ez nagyon irritált. Hadzsime egyedüli gyerek, ami akkoriban Japánban még ritkaságnak számított és úgy tűnik, különösen fontosak számára az emberi kapcsolatok, különösen a szintén egyke Simamotóhoz fűződő gyerekkori barátság. Viszonyukat közös olvasmányok és zenei élmények erősítik, de aztán a sors szétsodorja őket. Most nem írom le, mi történik Hadzsimével mire újra összekerül Simamotóval és végre egyesülhetnek a mámor ölelésében, de igazából azt kell mondjam, semmi különös. Lamentálások a sivatagról a koktélok fölött, a házasélet kényelme, tőzsdecsalás és suicid álmok. 
Ugyanakkor az elmúlt hónapok olvasási tempójához képest ezt a könyvet villámgyorsan befaltam, mert Murakami stílusa és - bevallom - vonzó melankóliája, most nagyon magával ragadott, így hát biztosan fogok még tőle olvasni, kommentbe kérem a javaslatokat. (De inkább filósat, ne szerelmeset!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése