2013. szeptember 16., hétfő

2009, 2010

A tavalyi év bővelkedett fantasztikus könyvélményekben (86 könyvet olvastam el), gyarapodott kedvenc íróim, személyes Parnasszusom népes tábora és mindössze két könyvet hagytam félbe (Miller: Hozsánna néked, Leibowitz! és McCarthy: Véres délkörök), mondjuk Kantot nem számítom, Az erkölcsök metafizikájának alapvetése már a bevezetőben csúnya, hosszú ásításokra késztetett. Végigpillantva az olvasott könyvek garmadáján, a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a magyar írók aránya, ami örvendetes. Nem kevés heroizmusra és elszántságra vall e téren, hogy még Jókai Mór is szerepelt olvasmányaim listáján, mutatva korábbi előítéleteim lerombolására tett erőfeszítéseimet. Az idei év - a magyar írók masszívabb jelenléte mellett - még a sci-fi műfajának is kedvezett, hála elsősorban Sansának, aki sokat tett azért, hogy rákapatott Asimovra, aki egyértelműen a tavalyi év legkiemelkedőbb írója, de rögtön utána ott áll a sorban Lem, Philip K. Dick és nem utolsó sorban maga Sansa is bámulatraméltó regényeivel. A kifejezetten rossz könyvek úgy tűnik 2009-ben elkerültek, unalmasabb darabokba azért sikerült belefutnom, például Az év csalódása díjjal jutalmazott D. H. Lawrence Szülők és szeretők c. regényébe, de a kitüntetésre Mikszáth Különös házassága vagy a legutóbb végigrágott Jiang Rong Farkastoteme is pályázhatott volna, ám nekik volt mentségük, ha más nem, a pozitív előítéleteim. Az év Arany szamóca díjasa, vagyis a legvacakabb könyv egyértelműen Parti Nagy Lajos Hősöm tere c. regénye, bár ezt legalább végigolvastam, ellenben a fentebb említett, vontatott Miller-sci-fivel, vagy a tesztoszterontól bűzlő McCarthy-val.
De hagyjuk magunk mögött a rosszízű lapokat, következzenek a 2009-es év legjobbjai. A 10 legkiválóbb regény, melyek maradandó élményt jelentettek a következők:
1. Asimov: Acélbarlangok/A mezítelen Nap/Robotok és Birodalom
2. Lem: Solaris
3. Szabó Magda: Az őz
4. Móricz: Rokonok
5. Sansa: Sötét Hórusz/Utolsó áldozat
6. Karen Blixen: Volt egy farmom Afrikában
7. Azár Náfiszi: A Lolitát olvastuk Teheránban
8. Toni Morrison: A kedves
9. Galgóczi Erzsébet: Törvényen belül
10. Steinbeck: Érik a gyümölcs
Akik nem fértek föl a 10-es listára, de fontosak:
Karinthy: Utazás a koponyám körül, Babits: Tímár Virgil fia, Szabó Magda: Pilátus, Niffenegger: Az időutazó felesége, Vu Cseng-en: A nyugati utazás, avagy a majomkirály története, Schlink: A felolvasó, Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?, Vargas Llosa: A város és a kutyák, du Gard: A Thibault család, Saramago: A kolostor regénye, Márai: Eszter hagyatéka, Henry James: Az Aspern-levelek, Doris Lessing: A fű dalol, King: Bilincsben, Gogol: Holt lelkek
Novella, elbeszélés kategóriában nincs ennyi jelölt:
1. Asimov: Robottörténetek
2. Krasznahorkai: Seiobo járt odalent
3. Móra: Elbeszélések
4. Sansa: Forradások
5. Békés Pál: Csikágó
Verseket sem olvastam annyit, amennyit illett volna, pedig megfogadtam, hogy rendszeresen olvasok válogatás-köteteket, de 2009-ben csupán egy Babits-válogatás feléig jutottam el:
1. Babits: A sziget nem elég magas/Csak posta voltál
2. Ladányi Mihály: Huszonhat sor a szerelemre
3. Nemes Nagy Ágnes: Istenről
A drámákat kifejezetten utálom, úgyhogy nem is csoda, hogy 2009-ben mindösszesen kettőt sikerült elolvasnom, Czóbel Minka kissé gótikus beütésű, lírai Donna Juanna-ját, illetve a vontatott és teljességgel érthetetlen népszerűségnek örvendő Miller Az ügynök halálát. Szomorú, hogy idén Shakespeare kimaradt, de jövőre pótlom.
Filozófiai olvasmányaim száma sajnos, jelentősen leapadt, így itt is csak három helyezésre futja:
1. William James: Pragmatizmus
2. Baggini: A tányérra kívánkozó malac
3. Teilhard de Chardin: Az emberi jelenség
2010-re egyik fogadalmam, hogy a saját, korábbi években felhalmozott könyveimet fogom olvasni és nem vásárolok új könyveket. A havi könyves keretemet 1000 forintban maximálom, de csak végszükség esetén vetemedek könyvvásárlásra (pl. depresszív hullámok, eszelős akciók). Terveim szerint továbbra is olvasni fogok keleti irodalmat (Cao Hszüe-Csin, Jung Csang, Murakami, Akutagava), nőket (Galgóczi, Szabó Magda, Mary McCarthy, Oates, Lessing, Jókai Anna), klasszikusokat (Defoe, Mme Lafayette, Diderot, Flaubert), sci-fit (Sansa most készülő könyvét!) és filozófiát (Hume, Nietzsche, Rosenzweig, Guénon). Legnagyobb vállalkozásom Proust regényfolyamának végigolvasása, Az eltűnt idő nyomában lesz, melynek hét kötetét fogom májustól elkezdeni. Asimov zseniális Encyclopédiáját is tovább folytatom legalább két kötettel és befejezem az eleddig átabotában olvasott Esterházy Bevezetés a szépirodalomba c. könyvét is.
Szép tervek, csodás álmok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése