2013. szeptember 16., hétfő

Különcök, lánglelkek, ábrándozók / Fején a szöget

Hát, elérkezett a pillanat, hogy kevéssé kedvelt írómtól, Jókai Mórtól, elsősorban előítéleteim revideálása miatt, de elolvassak egy könyvet. Azt hiszem, nagyjából tizenöt éve nem olvastam tőle semmit és a főiskolán mindig egyfajta istenbizonyítéknak tartottam, hogy soha nem húztam bele.
Az Egy magyar nábob azonban egészen jól esett, bár középtájon, a szentimenti résznél kissé megbicsaklott a lendület, de mégis egy jól olvasható, kellemes és különösen szép stílusban megírt regény. A felütés egészen vérmes reményeknek adott tápot, mert Jancsi úr karikírozott bemutatása zseniálisra sikerült, ahogy körülvéve bohóckodó talpnyalóitól álmatlanságát épp a Törikszakad csárdában kívánja elütni mindenféle dévajkodással. Kárpáthy Jánosban Jókai a 19. század elejének felelőtlen, hedonista és nemzetieskedő (ugyanakkor valódi nemzeti érzés nélküli) arisztokratáját mutatja be, ennek ellenpontozására pedig unokaöccsét, Abellinot szerepelteti – rögtön az első jelenetben, rettentő muris körülmények közt -, aki külföldön piperkőcködik, töri a magyart és csakis a léha élvezeteknek él. Tulajdonképpen kezdetben túl sok különbség kettejük közt nincs is.
Ámde a nők, ezek a pillekönnyű, karcsú, szűzies lények mindent megváltoztatnak, a regény első felének anekdota-csokorjából kilibben egy éteri alak, Mayer Fanny, aki egy rossz hírű család egyetlen erkölcsös személyeként, a szigorú Teréz néni felügyelete alatt nevelkedik. Abellino épp őt szemeli ki áldozatul, fogadást kötnek elbukására, de Fanny megmenekedik, sőt keresztül húzva majd mindenki számítását, hozzámegy a nálánál ötven évvel idősebb Kárpáthy Jánoshoz, így Abellino hoppon marad, Fanny pedig önmaga, reménytelen szerelme, elől zárkózhatik el. Fanny alakja különben nagyon irritáló volt, hiába volt kedves, halk és engedelmes – nyilván a kor erényei – számomra egy halvány foltnak tűnt, aki passzívan tűrt el mindent és nem volt saját akarata. Flóra – Fanny barátnője - máris kellemesebb jelenség, okos, határozott, nem kívánt mindenkinek kedvébe járni és még férje felsőbbrendűségét is megkérdőjelezte. Végül is a történet vége nagyon szomorúra sikeredett, noha Kárpáthy János felhagyott korábbi életmódjával, komoly és a nemzetet előmozdító tevékenységekbe fog (az agáregyesület persze paródiaként is felfogható), halála megrendített.
A könyv erényei közé tartozik mindenképp a briliáns korfestés, az „ázsiai állapotok” hatásos ábrázolása, a franciaországi magyarok leírása, Wesselényi és Széchenyi alakjának heroikus megjelenítése, az átmeneti, változó reformkor szép panorámája.
Azt nem mondom, hogy ezek után fogok programszerűen Jókait olvasni, szentimentalizmusa, nőábrázolása túlságosan idegen tőlem, de legalább derített egy árnyalatot a róla festett, sötét képen.
-----------------------------
Kellemetlen, már-már kínos regénye a magyar irodalomnak Móricz Rokonok-ja, amely brutális módon húzza rá a vizes lepedőt, teregeti ki a szennyest, találja fején a szöget vagy ha tetszik rántja le a leplet a magyar politika éretlenségéről, a felelős politikai gondolkodás teljes hiányáról és a korrumpálódás általános voltáról. Olvasom ezt a regényt, amely egy alföldi kis városka, a beszédes nevű Zsarátnok belső ügyeiről szól egy ifjú titán, az új főügyész megpróbáltatásain keresztül és kínlódok, vakaródzok, izzadok: mert hát ez annyira ismerős. Hogy Magyarország egy az egyben Zsarátnok, egy saját hamvába holt hely – talán pesszimistán hangzik, de kétségtelen, elég egy Híradót végignézni, hogy ne Móricz regényének egy-egy lapja köszönne vissza: a felső vezetők panamákba, már-már maffiákba állnak, eszméletlen hiteleket csikarnak ki Angliától, Amerikától, amelyből persze villasort építenek, a sertéstenyésztőbe invesztált összegeknek nyoma kél, s miközben százezrekkel dobálózik a polgármester és a helyi takarék vezetője, elmarad a csatornázás, a járdaépítés és a környékbeli tanyák csoportosítása, infrastrukturális összekötése.
Móricz hőse (sok rokon vonással különben A fáklya Matolcsy-jával) Kopjáss István, a korábbi oktatási felügyelő, aki pusztán a köz szeszélyéből lesz főügyész, kezdeti tájékozatlansága ellenére is igyekszik innovatív ötletekkel előbbre vinni Zsarátnokot. Csakhogy már megválasztása másnapján megjelennek rokonai, köztük elsősorban a helyi bank vezetője, aki rögtön izgalmas hitelkonstrukciókat ajánl, és persze egy villa megvételét arcátlanul jutányos áron. István előbb alig tér magához, hogy ilyen hirtelen felelevenednek rokoni kapcsolatai (hisz korábban, hadifogsága után szóba sem álltak vele) és különösen megviseli, hogy egytől egyig nagy bajban vannak, éhhalál szélén állnak vagy épp a család lemészárolására készülnek, mert képtelenség eltartani őket. Ismerős, ugye? A magyar panaszkultúra illusztris példáit olvashatjuk a Rokonok lapjain. Kopjáss őrlődik a jog által ráruházott feladatok (többek közt a korrupt ügyletek leleplezése, jogszerű ügymenetek bevezetése stb.) és a rokoni érzemények közt. Dilemmázása még az oly szimpatikus vonásokkal ábrázolt Linától, feleségétől is eltávolítják, akiben Móricz a művelődésre vágyó (mikor olvashatok már el egy könyvet?), de házimunkáiba belevesző okos, intelligens nő alakját rajzolja meg.
Móricz borúlátó gondolatait olvashatjuk a magyar politika infantilizmusáról, éretlenségéről és hiányáról:
„Itt senki nem ért alapjában semmihez. Itt az a baj, hogy mindenki olyan helyen áll, ahová nem készült. S aki ért valamihez, az sehol sincs… külföldön, ahhoz, hogy valaki képviselő legyen, valóságos életiskolát kell kijárni… Ezzel szemben Magyarországon még nem volt választás. Itt minden képviselő társadalmi érdemei, kormányszolgálati jutalmául kapja a képviselőséget. A megbízhatóság, nem a hozzáértés a fontos. A rokoni kapcsolat a legbiztonságosabb ismérve a megbízhatóságnak.  S minél kevésbé ért valaki magához a politikai tudományhoz, annál megbízhatóbb. Itt szavazógépek kellenek…”
Most már csak azon tipródom, messze jutottunk-e ettől a megalkuvó, torz világtól az elmúlt kilencven évben?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése