2013. szeptember 15., vasárnap

Sors, történet, megvalósítás

Karen Blixen már az Afrikás-farmos könyvével nagy barátnőm lett, de A sors anekdotái c. kötetét is nyugodtan felírhatná az orvos bármely lelkibeteg személynek, ezek a történetek ugyanis olyanok, mint a bársonyra elegánsan odahelyezett igazgyöngy: szemet-szívet gyönyörködtető, balzsamos, elcsendesítő, kicsit szomorú, kicsit sápadt, de mindenképpen jelentős történetek.
A kis kötet öt elbeszélést tartalmaz, két nyúlfarknyit és három hosszabbat, köztük talán a leghíresebbet, a Babette lakomáját – bevallom, én is emiatt olvastam el. A Babette tényleg egy tündökletes darab, egy norvég puritán, keresztény közösségben játszódik, ahová szerencsétlen sorsa egy francia szakácsnőt sodor. A lelkipásztor böjtös koszton nevelkedett, jószándékú, bár kicsit fakó lányai magukhoz fogadják a szótlan Babette-et, aki mikor megnyeri a lottó-főnyereményt, különleges hálaajándékkal rukkol elő: igaz francia vacsorát varázsol a gyülekezetnek. A történet végén sokat töprengtem, nekem úgy tűnik, a hála csupán egy apró rezdülés volt Babette valódi szándékában, vagyis hogy művészi énjét még egyszer kiteljesítse. A konyhaművészet pedig csodákat művel az emberi lélekkel.
A nagy kedvencem mégis a Vihar és A halhatatlan történet lett – ez a két elbeszélés mintha egymás tükörképei lennének. A Vihar azt mutatja be, hogyan válik a valóság a fikció bűvkörében valódi Shakespeare-i drámává, míg a kínai dúsgazdag teakereskedő, Mr. Clay sztorija egy régi tengerész-anekdota megvalósításának eseményeit írja le. Mindkettő hátborzongató tanulságokkal szolgál – vajon elkerülhetjük-e a sorsunkat, tényleg marionettbábuk vagyunk egy nagyobb hatalom kezében, az életünk vajon nem egyéb-e mint történetek egymást metsző hálózata, uralkodhatunk-e saját sorsunk fölött vagy azt mindenkor bekebelezi egy felsőbb, olykor jótékony, olykor viszont szeszélyes erő? És mindezt körbehullámozza Blixen csodálatos, lírai, mesélős stílusa, szinte halljuk a tenger morajlását, ahogy lapozunk előre és előre a könyvben – könnyed úszkálás ez inkább, mint olvasás.
Szóval ajánlom mindenkinek, aki lubickolni akar!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése