2013. szeptember 16., hétfő

René módszere

Nos, René, mármint a jó öreg Descartes egyelőre nem lesz a barátom. Az Értekezés a  módszerről szóló szösszenete, amit a modern filozófia alapjának tartanak egy erősen széttartó, tereferélő, kissé vallomásos olvasmány, amely teli van szabadkozással és vontatott, álmosító eszmefuttatásokkal például a kis és nagy vérkörről. Elvileg arról szól, hogy René hogyan találta meg azt a gondolkodási módot, amellyel biztonságos ítéletekhez és így új tudáshoz juthatunk. Azonban van egy, a modern ember számára kicsit irritáló kitétele, amely minden egyes kijelentése fölött ott lebeg, ti. hogy a vallásnak (ez esetben a jezsuitáknak) mindenben igaza van. Pont. (Descartes még a természettudományos műveit sem merte megjelentetni, pedig az értekezésben lépten-nyomon csak ezeket ajnározza, mert félt az egyház ítéletétől.)
Na de lássuk a módszert, itt van fehéren-feketén:
  1. Semmit se fogadj el igaznak, csak ami evidens!
  2. Minden problémát annyi részre ossz fel, amennyire csak lehet!
  3. Az egyszerűbbtől haladj a bonyolultabb felé az ismeretek rendezésében!
  4.  Törekedj teljességre!
Amíg pedig az ember nem lát világosan, addig ideiglenes erkölcsöt kövessen, vagyis az épp aktuálisat, így René szépen engedelmeskedik hazája törvényeinek és ragaszkodik a vallásához. Rémes.
A módszer persze nem rossz, csak épp minden ponton támadható (mit tartunk evidensnek, hol húzzuk meg a határokat, mit jelent az egyszerűség stb.). Descartes az első elvvel jut el a híres „cogito ergo sum”-tételig, amely az elmúlt évtizedek szubjektumelméleti paradoxai után már nem tűnik olyan evidensnek, bár… Ezt a tételt is faramucin bizonygatja: „… csak egy dolog az, ami meggyőz e tétel igazságáról, ti. az, hogy világosan belátom: ahhoz, hogy gondolkodjunk, léteznünk kell.” Vagyis Renét az győzi meg, hogy belátja. Engem viszont nem.
Na, ez van, ha valaki a szkeptikus filozófiához húz: fikázza Descartes-ot. Pedig persze hogy nem kéne, mert mégiscsak a modern filozófia atyja, igazi kutató, aki először szorgalmazta a megismételhető kísérleteket a természettudományban, meg minden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése