2016. november 15., kedd

Csoma Mózes: Korea és Magyarország 1956-ban

Karácsonyra megint lesz mit a fa alá rakniuk Korea híveinek és mindazoknak, akiket a koreai kultúra egészen meglepő magyar kapcsolatai izgatnak. Csoma Mózes legújabb, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára megjelent kötete nem másra vállalkozik, mint hogy bemutassa az 56-os esztendő eseményeit, állapotát és közhangulatát az ekkor már kettéosztott Koreában, támaszkodva alapos és bőséges levéltári kutatásokra és média-archívumokra. Az eredmény: egy hallatlanul érdekfeszítő, lebilincselő kötet, melyet bizony helyenként elérzékenyülve olvastam.
A Koreai-háborút követő fegyverszünet után sokan hiszik, hogy Észak-Koreában a nyomorgás évei köszöntöttek be, míg Dél-Koreában virágzásnak indult a gazdaság és kialakult egy demokratikus kormányzás, ám valójában a helyzet sokkal borúsabb volt. Dél-Koreában 1948-tól Li Szin Man meglehetősen kétes eszközökkel nyerte sorra az elnökválasztásokat, és talán nem túlzunk, ha az erősen antikommunista beállítódású elnököt diktátornak nevezzük, ahogy ez később, szobrának ledöntésekor, a híradóban is elhangzott. A könyv részletesen foglalkozik az ellentmondásos politikus intézkedéseivel, az ellene és kiépített rendszere ellen irányuló diáklázadások bemutatásával, és hogy hogyan használta fel propaganda célokra az 56-os forradalom hírét, eseményeit. (Számomra izgalmas, bár nem ismeretlen momentum volt, hogy felesége az osztrák származású Francesca Donner volt, akit a német wikipédia szerint „ausztrál nőnek” neveztek, mivel az átlag koreai számára nem volt világos különbség a hasonló nevű távoli országok között.)
Mivel a szerző korábbi köteteiből (pl. a SövényAladárról vagy a koreai diákok 50-es évekbeli magyarországi életéről szóló könyvből) elég sokat megtudhattunk már az 56-os forradalom hatásáról Észak-Koreára, ezért a könyv túlnyomórészt Dél-Koreával foglalkozik, de még így is számtalan új adalékkal szolgál a kötet az Észak-Koreára gyakorolt hatással kapcsolatban. Többek közt beszámol arról, miként csapódott le mindez a Koreai Magyar Kórház orvosai körében, így arra is fény derül, hogy volt magyar áldozata a KNDK orvosi praxisának…
1956 híre Dél-Koreában elképesztően nagy hatást váltott ki, a romantikusan  „tánc és ének országa”-ként megjelenő Magyarország iránt hallatlan szenvedéllyel érdeklődtek a koreaiak, az akkori médiában szinte patetikus hangnemben nyilatkoztak a forradalom híréről. Hihetetlen, de a szöuli Yonsei Egyetem diákjai megalakították a Magyar Szabadságot Védő Önkéntes Diákkatonák alakulatát azzal az eltökélt céllal, hogy segítsék tettleg is a magyarokat. A Li Man Sob által vezetett csapat, mely természetesen nem indult végül el a távoli Magyarország felé, egyik tagjával, Ju Dzse Gon úrral maga Csoma Mózes készített mélyinterjút, melynek tartalma a könyvben olvasható.
Mint a koreai irodalom nagy híve szívdobogva olvastam az 56-os forradalom utóhatásaként Dél-Koreában kiadott „Magyarország szomorú dala” c. verseskötetről. A könyv nem csupán a kötet bemutatását tartalmazza, de a koreai költők verseinek tartalmi leírását a főbb költői képekkel.
Megrendítő volt olvasni Derecskey Károly, aki 56-os emigránsként már járt Szöulban, koreaiakhoz intézett beszédét a magyarok sorsáról, amely hallatlan ovációt keltett az akkori közönségben. (Derecskey beszámolóját különben mindenképp érdemes elolvasni, döbbenetes.)
Ezek után az elégedetlenség pregnáns jeleit felmutató dél-koreai társadalomban nyilvánvaló volt, hogy változás következik be, Li Szin Man szerencsére maga is belátásra jutott, és végül lemondott, utat nyitva ezzel a demokratizálódás felé.

Ajánlom minden érdeklődő figyelmébe ezt az olvasmányosan megírt, lebilincselő könyvet, mely méltó emléket állít az 1956-os forradalomnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése