2017. április 15., szombat

Korean Listening Skills - K-Pop Korean


A koreai tankönyvek többsége sajnos nagyon elhanyagolja a használható, életközpontú hallás utáni feladatokat, így az egyszeri nyelvtanuló leginkább filmeken és rádióadásokon kénytelen edzeni fülét, hacsak nem vetemedik a TOPIK nyelvvizsga sokszor élettől elrugaszkodott feladatsoraihoz. Nekik ajánlom figyelmükbe ezt a kiváló és izgalmas tankönyvet, ami középfokú hallás utáni feladatokat tartalmaz. 
A különben nyúlfarknyi leckék (20 lecó van) mindössze négy feladatból állnak, és ebből csak egy (!) tényleges hallás utáni feladat, az első kettő inkább szókincs, a negyedik zárófeladat pedig olvasás utáni értés. A körbejárt témák mind a hétköznapi élethez kapcsolódó szituációk (például szobabérlés, banki átutalás, közlekedési eszközökön elhangzó információk, híradó, vita stb.), de vannak speciálisan olyan leckék, melyeket a Koreában élőkre szabtak, így a koreai temetés vagy a koreai hagyományos orvosi szolgáltatások témái. A hanganyag pazar és megítélésem szerint tényleg középszintű, a beszélők természetes gyorsasággal beszélnek, és sokszor zavaró háttérzajjal. A kapcsolódó feladatok igen sokrétűek az egyszeri információ kihámozásától, az adatok pontos felismerésén keresztül az összefüggések megértéséig, különben a TOPIK nyelvvizsga feladataitól merőben eltérőek. A felvételeket így többször is meg kell hallgatni, hogy valóban pontos válaszokat írhassunk, például ahol adatlapok hiányzó információt kell pótolni. A leckék többi feladata is remek és tényleg életszagú, így például silabizálhatunk koreai menetrendet, megismerkedhetünk formanyomtatványokkal, önéletrajzzal vagy épp a bankjegyautomaták képernyőjével. Az olvasás feladatban is nagyon változatos szövegtípusokkal találkozhatunk, élvezet volt olvasni a személyiségtesztet, képregényt, gyógyszerismertetőt, hirdetéseket stb. 
A leckéket szószedet zárja, és bőven volt még számomra ismeretlen szó benne, a függelékben a hanganyagok koreai átirata, angol nyelvű fordítása, megoldókulcs és szószedet található.

Üdvözlendő kezdeményezés olyan tankönyvet készíteni, ami a k-pop rajongóit célozza meg, a Darakwon kiadó kötete nem is az első ebből a műfajból. Dalszövegekből, dalszövegekkel rengeteg hasznos kifejezést sajátíthatunk el, vagy nyelvtani pontot véshetünk be, azt hiszem, legtöbbünk, akik rajongunk a koreai nyelvért, épp egy koreai dalból tanultuk meg az első koreai szavakat. 
Ez a könyv 20 dalszöveget tartalmaz szóló előadóktól ugyanúgy, mint fiú- és lányegyüttesektől, a dalokból két nyelvtani tudnivalót emel ki (ezek 2-3급 / A2-B1 szintűek), melyekhez példamondatokat hoz, a gyakorlat egy kiegészítendő illusztráció, majd a nyelvtan bemutatása következik, kiejtési útmutató és egy párbeszéd. A leckét a dalszöveg és annak angol fordítása zárja. 
A legnagyobb gondom a könyvvel, hogy nincs semmi koncepciója, láthatóan elsősorban a grammatikát helyezi középpontba, szószedet egyáltalán nincs hozzá, amit kifejezetten meghökkentőnek találok, de a nyelvtan sem épül egymásra, hanem mintha ad hoc fellelt dalokból találomra ragadtak volna ki nyelvtani pontokat. A nyelvtani magyarázatok nagyon hiányosak, vagy feltételezik, hogy a könyv használója jól ismeri ezeket, a gyakorló feladat nagyon kevés. A könyv erénye a példamondatok tömege, és hogy a VIXX Error c. dala is a kötet részét képezi. 
A könyv elsősorban a koreai nyelv oktatóinak lehet érdekes, különösen, akik esetleg nem járatosak a k-pop berkeiben, jó forrás a tanításhoz, de nagyon sok kiegészítés kell mellé. Esetleg egy k-pop koreai nyelvkurzus alapanyaga lehetne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése