2017. április 22., szombat

Koreai szöveggyűjtemények

전래 동화로 배우는 한국어
Nagyon szép kivitelezésű, kiválóan felépített, jól használható, izgalmas és remek szöveggyűjtemény, melynek célja, hogy Korea klasszikus meséin keresztül tanítson. A kötet tanulságos és érdekfeszítő mesékkel indít, ezt titokzatos és fantasztikus történetek követik, végül Korea hagyományos meséivel zárul.
A leckék egy-egy mese köré épülnek, és már a bevezető képanyag és kérdéssor nagyon jó, képleírás feladatnak is kiváló. A szöveg elolvasása előtt a tanulónak előbb képek alapján kell fogalmat alkotnia a sztoriról, majd a mellékelt CD-ről kell meghallgatnia az egészet, így kiváló hallás utáni gyakorlat is kapcsolódik a szövegekhez. Nagyon jó megoldásnak találom, hogy nemcsak egyben van felvéve a mese szövege, hanem négy részre osztva is külön fájlokban, így könnyebben teljesíthető a szintén hallás után kijegyzetelendő idegen szavak gyűjtése feladat. Ezt egynyelvű kis szótár követi és a teljes szöveg.
A szöveg után szövegértési, és tartalomtömörítő feladat következik angol-kínai-japán szószedettel. A szövegből négy középszintű grammatikai pontot is kiemelnek, a magyarázat koreai nyelvű, és szabad szövegű kiegészítős feladattal gyakorolható. Ezután párbeszédeket kell alkotni a mese szereplőivel a megadott képek alapján, sőt csoportos feladatként szereposztással maga a történet is előadható (mellékletben ehhez egy példa is van). A leckéket egy, a mese tanulságát boncolgató, továbbgondolásra serkentő kérdéssor zárja, amivel a hosszabb lélegzetű beszédet vagy a szövegírást gyakorolhatjuk, illetve egy ellenőrző lap, melyen lecsekkolhatjuk tudásunkat. És még itt sincs vége, mert pihenőként közmondásokat, szójátékokat, dalokat tartalmazó kis feladatocskákat is kapunk a következő lecó előtt.
A könyvhöz kivehető mellékletként a mesék és nyelvtani magyarázatok angol-kínai-japán nyelvű fordításai kapcsolódnak és megoldókulcs.
A könyvet melegen ajánlom mindenki figyelmébe középfokú (B1/3),  vagy erős és elszánt alapszinten (A2 / 2) lévő tanulóknak, egyedül is jól lehet tanulni belőle, de párban talán még izgalmasabb lehet.

설화로 배우는 한국어
A 전래 동화로 배우는 한국어 párjáról van szó, küllemében és felépítésében is követi a hagyományos meséket tartalmazó kiváló tankönyvet, és annak majd minden erényét felmutatja, ám ez a kötet a helyi legendák segítségével kicsit még többet is nyújt.
A könyv Dél-Korea hat nagy területéhez (Szöul/Kyeongi, Kangwon, Chungcheong, Cholla, Kyeongsang és Jeju sziget) kapcsolódó legendákat tartalmaz, így kicsit Korea földrajzával és a helyi sajátosságokkal is megismerkedhetünk. A leckék egy kis térképpel és koreai nyelvű földrajzi leírással indítanak, ezt követően felvezető kérdések és jól leírható, érdekes képek következnek. A történetet megadott szavak és illusztráció segítségével előbb magunknak kell elképzelni és megfogalmazni, majd ezt követően CD-ről hallgathatjuk meg négy részletben. Ezután a szöveg következik, az ehhez kapcsolódó szövegértési kérdéssor, és négy középfokú grammatikai pont bemutatása rövid gyakorlattal. Ezt követi egy szövegtömörítési feladat rövid angol-kínai-japán szószedettel. Végül továbbgondolást, vitát serkentő kérdéssor következik, melyre írásban kell válaszolni, illetve egy ellenőrző lap.
A leckéket egy koreai nyelvű információs oldal követi, melyben a legendák mai helyszíneit mutatják be, illetve a megközelítési lehetőségeket. Az egyes területegységeket lezáró fejezetek után pedig további kulturális adalék gyanánt a helyi jellegzetes ételek, események, épületek bemutatása olvasható.
A könyvet megoldókulcs, és kivehető mellékletként a legendák és nyelvtani pontok angol-kínai-japán nyelvű fordítása olvasható.

Hasonlóan párkötetéhez, ezt a szöveggyűjteményt is ajánlom minden koreai nyelvtanuló figyelmébe, aki az alapokon már túl van és különösen érdekli a koreai hagyományos kultúra. Élvezet volt olvasni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése