2016. július 25., hétfő

김용택: 콩, 너는 죽었다



Egy gyönyörűen illusztrált verseskötetet kaptam Dél-Korea egyik legnagyobb televíziós társasága, a KBS könyves műsorától (TV). A verseskönyv hallatlan népszerűségű Dél-Koreában, és népszerűségének titkát már az első oldalakon megfejtettem, legalábbis ami ezt a kötetet illeti: egyszerűség és ismétlés. A költő ezekkel az eszközökkel képes megteremti egy sajátos hangulatot, melyre a lassúság, a kimértség, az elegancia, ugyanakkor a játékosság is jellemez. A versek könnyen olvashatóak, legtöbbje egy bizonyos szerkezet ismétlődésén alapul, szép, de nem túl bonyolult költői képeket használ a szerző, némiképp a svéd gyerekversekre emlékeztetett itt-ott.  
A szerző vidéken született és nőtt fel, és a mai napig szülőhelyén a helyi általános iskolában tanít. Ősélményei így, melyek a verseket alapvetően jellemzik: a természet és a gyerekek. Ez a kapcsolat, hol harmonikus, hol ellenséges, egyes versekben a gyermek olyan, mintha a természet része lenne, egy falevél, egy szirom vagy hópehely, másutt viszont a gyermek elhagyatottságát mutatja be olyan verseiben, melyben a gyerek egyedül kénytelen hazakullogni a sötét erdő mentén vagy épp a méteres hóval küzd.
A kötet négy ciklusra bomlik, az első rész címe: Természet, és ebben a természet szép, szemet gyönyörködtető oldalát ugyanúgy megfesti, mint a viharokat, árvizeket vagy a szélvihart. Nagyon sok hangutánzó szóval és növénynévvel találkozhatunk ezeken a lapokon. Legsokkolóbb verse, a cikluszáró Aszfaltút, mely a természeten keresztülhúzódó beton embertelenségét festi meg, melyen számtalan élőlény leli halálát. A Házunk fejezetben a vidéki család dolgos életét, az apa és anya fáradt alakját mutatja be, és bizony a munkából a gyerekek is kiveszik részüket. Ebben a ciklusban már megjelenik a város és falu viszonya, a ritkán közlekedő busz, a magukra maradó idősek, a városba költöző fiatalok és özvegyek lesznek a versek témái. Az Iskolánk részben terítékre kerülnek a csínytevések, az osztálykirándulások, a tipikus figurák, így a hátrányos helyzetű diákok, a szegények, a végtelennek tűnő udvari beszédek a hidegben, a városba költöző barátok. Az utolsó ciklust a Nagymamának szenteli Kim Yongthek, nagyon szép az a négy részes versciklus, melyben a nagymama háza felé vezető utat írja le a négy évszak szerint, több versben ábrázolja a magányosan élő nagymamákat.
Említést érdemel a kötet csodaszép illusztrálása (rajzolta: 박건웅), a vastagon kontúrozott színes rajzok egyszerre adják vissza a vidék nyerseségét, színpompáját és komolyságát. Ezzel együtt a könyv ugyan gyerekkönyv benyomását kelti, mégis több annál, egy autentikus szelete a vidéki, egyre inkább pusztuló, de még így is fenséges Koreának.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése