2016. május 19., csütörtök

박재동: 인생만화 / 人生萬花



Pak Jaedong Élet-manhwa c. könyvére teljesen véletlenül akadtam a Koreai Kulturális Központ könyvtárában, és első pillantásra egy nagyon emberi, egyszerű verseskötetnek tűnt jó sok illusztrációval. Aztán ahogy belelapoztam, beleolvastam rájöttem, hogy ezek a szövegek nem egészen versek, és a képek funkciója is túlmutat az illusztrációkén, de mindaz, amit bemutatott, és ahogy bemutatta azonnal rabul ejtett, így a könyvet egy nagyon kedves koreainak köszönhetően elég gyorsan be tudtam szerezni, és szinte azonnal el is olvastam.
Az Ulsanban született Pak Jaedong nem író, hanem grafikus és manhwa-rajzoló művész, jelenleg a Szöuli Egyetem művészeti tanszékének professzora. Ez a könyve pedig nem más, mint a Hankyeore (한겨레) lapnak írt tárcái szisztematikusan rendezve, és ezekhez rajzokat is készített. Írásaiban a koreai élet tipikus, vagy épp kirívó jelenségeit festi meg mesterkéletlenül, nagyon vonzó számomra a szövegek egyszerűsége, és őszintesége. Ahogy a hátlapszöveg is megjegyzi, Pak Jaedongnak „a világot vizslató szeme” van, és szövegein nagyon érződik a képzőművészi látásmód, inkább képekben gondolkodik, jeleneteket fest elénk, mint hogy szóképekkel bíbelődjön, nem mintha híján lenne különben ez utóbbiaknak a könyv.
 
http://www.hani.co.kr/arti/culture/book/35467.html
Nagyon sok tárca árulkodik Pak Jaedong szociális érzékenységéről, a nyitó és záró kép, illetve szöveg sem véletlenül az út mentén papírdobozt gyűjtögető idős néni alakja, de felbukkan a nyomorék kéregető, az utcazenész, a kimerült dolgozók figurája a metrón, és megrázó sorokat olvashatunk az erőszakos modernizációnak áldozatul esett vidéki idősekről is. 
 
http://www.hani.co.kr/arti/PRINT/85964.html
Különösen közel állnak szívemhez a hétköznap hőseit bemutató karcok, melyekben kreatív mesélőerővel rendelkező anyák és nagynénik, szorgos és kimeríthetetlen ajummák, életművész zenészek, művészek, világjobbító békeharcosok arca tűnik fel, többnyire megnevesítve. 
http://www.hani.co.kr/arti/culture/book/78666.html
Több írást is szentel a koreai animáció mestereinek, az épp aktuális munkának, a vidéki tájnak és embereknek, és nem mellesleg a zajongó nyestkutyáknak. 
 
http://www.hani.co.kr/arti/culture/culture_general/179868.html
A könyv persze bővelkedik a vicces és szívderítő képekben és szövegekben is, így felüdítő olvasni a természetélményről és tavaszi-őszi színkavalkádról szóló szösszeneteket, vagy a szerző fia megnevelésére tett kísérleteit, a kutyakaki-dalról nem is szólva.
Aki egy darabka valódi Koreát szeretne egy grafikus művész szemüvegén keresztül, keresse meg ezt a könyvet a KKK polcán, vagy olvasson belőlük a napilap hasábjain.